film 1

Oorlogsgeheimen

Regisseur: Dennis Bots

Dennis Bots is geboren op 11 juni 1974 in Zambia. Hij verhuisde in zijn jeugd naar Gemert. Na de middelbare school volgende hij een opleiding aan de Dutch Film and Television Academy.
Hij heeft de gouden kalf de speciale juryprijs gewonnen en de publieks prijs gewonnen. Hij was regisseur van meerdere films en series, zoals Achtste-groepers huilen niet, Zoop in Afrika en Code M.

 

 

Wat vond ik van de film en wat verwachte ik er van.

Ik vond het een leuke en spannende film. Ik had de film al een keer gezien, dus wist ik wat er allemaal ging gebeuren. Toen ik de film voor het eerst keek, leek het mij een interessante film omdat het over de oorlog ging. Ik vond alleen het einde van de film best gek, omdat je niet weet wat er nou met Maartje (Tamar) is gebeurd. Ook weet je niet hoe het met Lambert is afgelopen.
Ik zou de film een 7 geven. Het is een leuke film, maar soms is het onduidelijk. 

 

 

De film zelf

De film speelt zich af in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Zuid Limburg.
De film duurt 95 minuten. Het is een jeugdfilm en oorlogsfilm. De film is bedoeld voor 10 jarige kinderen (of ouder).
Het verhaal is gemaakt aan de hand van het gelijknamige boek van Jacques Vriens.

 

 

Mijn beoordelingswoorden

- Ik vond het een zielige film. Ik vond het zieligste stuk dat Maartje (Tamar) werd meegenomen en weg ging naar Duitsland. Ook vond ik het zielig toen ze vertelde over hoe ze haar ouders kwijtraakte. Dat lijkt me super erg om zoiets in het echt mee te maken.

- Ik blijf nog wel nadenken over deze film, omdat het over de oorlog gaat en dat is best erg. Het lijkt me ook super erg als je dit in het echt mee maakt. Daar denk ik soms dan wel over na. Gelukkig leven wij nu (nog) in vrijheid. Alhoewel ik het wel eng vind hoe het op het moment in de wereld er aan toe gaat.

- Ik vond het stuk van dat ze samen bij het varken zaten  romantisch. Op dat moment kusten ze elkaar bijna.

- Ik vond deze film erg leerzaam, omdat de film over de oorlog gaat. Het is natuurlijk heel erg wat er in die tijd is gebeurd.

- Ik vind dit een belangrijk onderwerp. Het is goed om te weten hoe het er in de oorlog aan toeging en wat ze moesten doen. 

 

 

Ee samenvatting van de film

Tuur woont in Zuid- Limburg, dit is bezet door de Duitsers. 's Avonds laat gaat vaak het luchtalarm af en duiken Tuur en zijn familie onder bij de familie Nijskens. Ze horen dan vaak bommen. Tuur gaat 's morgens gewoon naar school en ziet dat er een nieuw meisje is gekomen, Maartje. Maartje is gevlucht naar Zuid- Limburg, naar haar oom en tante.
Tuur, Lambert (zijn beste vriend) en Maartje gingen kijken wat er was gebeurd, want het alarm was gisteren weer gegaan. Ze zagen een neergestort vliegtuig, maar ook een Duitse soldaat. Maartje en de soldaat stonden te praten Tuur snapte er niks van, want hij kon geen Duits. Later zei Maartje dat ze naar 2 Engelse soldaten zochten en dat ze er al 5 hadden gevonden. Maartje en Tuur gingen steeds meer spelen en gingen dus veel meer met elkaar om.
Lambert moest van zijn vader bij de NSB (net zoals zijn vader en zijn zoon). Doordat hun NSB-ers werden mocht Tuur niet meer met Lambert omgaan. Doordat dat niet meer mocht, ging Tuur veel meer met Maartje om. Op een dag gingen Tuur en Maartje spelen in de schuur bij de oom en tante van Maartje. Maartje zei dat ze wat moest vertellen en liet een doorgang zien. Een doorgang van stro. Tuur keek en zag een varkentje, maar dat was het niet alleen. Hij ging mee naar boven en Maartje liet een klein kistje zien met foto's van haar. Op de foto's zag Maartje er heel anders uit. Ze had toen nog lang haar. Het waren niet alleen foto's er was iets geels, het was een jodenster. Maartje was joods en vertelde dat ze eigenlijk niet Maartje  heette. Ze heette Tamar en ze ging niet naar haar oom en tante omdat haar ouders het te druk hadden, maar omdat ze moest vluchten. Ze vertelde dat ze werd mee genomen en haar ouders ook. Ze kwamen niet samen bij elkaar, maar de kinderen bij de kinderen en de ouders bij de ouders.
Maartje zei dat ze eerst naar een dokter moest en die zei dat ze geen Tamar heette maar Maartje. Maartje Holtermans. Ze kreeg papieren die ze moest laten zien aan een paar mensen. Deze mensen geloofden haar en ze mocht weg. Uiteindelijk kwam ze in Zuid-Limburg.
Na dit verhaal van Maartje (Tamar) gingen ze naar beneden en gingen ze met het varken spelen. Ze hoorden iemand, maar ze wisten niet wie het was. De volgende dag gingen ze weer naar school en Tuur kwam er achter dat Lambert het was die het varken had gezien. Lambert was boos op Tuur, omdat ze super veel met elkaar omgaan en Lambert en Tuur niet meer met elkaar speelden. Lambert zei uit een boze bui dat familie Holtermans nog een varken bij hun in de scheur zat.  Tuur en Maartje gingen naar huis. Er waren Duitsers bij de familie Holtermans. De Duitsers hadden het varken gezien. Maartje moest hier snel weg en probeerde dat ook, alleen ze werd meegenomen. Tuur ging er snel achteraan met de fiets. Hij was er net op tijd en kon Maartje nog uitzwaaien. De bewakers namen Tuur mee en hij moest de gevangenis in. Lambert had het allemaal gehoord en zei tegen zijn vader dat Tuur in de gevangenis zat en dat hij er voor moest zorgen dat Tuur vrijgelaten werd. Het lukte en Tuur mocht uit de gevangenis. Tuur kwam thuis, maar het hele dorp lag over hoop. De Duitsers waren er. Ze moesten zo snel mogelijk vluchten en gingen in een grot schuilen.

 

Wie zijn de hoofdpersoon?

Één van de hoofdpersoon is Tuur. Hij is een 12 jarige jonge. Tuur is een gewone jonge tot dat de oorlog begint. Hij wil allemaal dingen ontdekken. Soms loopt hij hier door in gevaar. Hij komt ook steeds meer te weten over Maartje onder andere dat zij joods is. 

De andere hoofdpersoon is Maartje. Maartje is ook 12 jaar. Maartje is een joods meisje. Haar vader en moeder zijn opgepakt door de Duitsers.  Zij is gevlucht uit Amsterdam en is naar zuid- Limburg gegaan. ze ging naar de familie Holtermans en daar bleef ze onder duiken.